Málta búvárkodás

Málta búvárkodás

Málta remek lehetőséget kínál a tengeri búvárok számára. Jó pár utat szerveznek évente Magyarországról is, viszont lehetőséged van igénybe venni jó pár búvár bázis ajánlatát. Barlangok és roncsok szerelmeseinek ajánlott a szigetvilág, hiszen a Földközi-tenger mélységéből és fontosságából adódóan jó pár hajót és barlangot adott a búvárok számára. Eléggé egzotikus árakat kínálnak, viszont maga a kínálat is pazar.

Pár ismertebb roncs nevet had említsek meg nektek, melyekhez szerveznek merüléseket:
• Blenheim: Egy Blenheim bombázó roncsa 42 méter mélyen fekszik a Földközi-tengerben. A roncs már nem a régi fényében tündököl és a halak is megfogyatkoztak a környéken, viszont a mélység a ronccsal együtt adhat némi okot a kíváncsiságra.
• HMS Maori: 1941-ben elsüllyedt hadihajó, amely a könnyű búvárok számára kedvező mélységben, 13-18 méter körül fekszik. A roncs nagy részét iszap fedi és ezért a látótávolság is hagy némi kívánni valót maga után, de a közeli tengerfelszín és a roncs kettős hatása miatt az élővilág is jobban szereti, mint a Blenheim területét. Partról is lehet merülni a helyet, hiszen a Szent Elmo erődnél ajánlott a hely megmerülése.
• Carolita uszály: Az uszályt egy torpedó süllyesztette el 1942-ben. 12-22 méter mélyen fekszik a tengerfenéken, számos kórházi ágy, tolószék és más tárgyak társaságában.
• Rozi vontatóhajó: A Rozi vontatóhajó 1991-ben süllyedt el Cirkewwa közelében. Partról szokták merülni a 36 méter mélyen található roncsot, amelynél még az élővilág nyomait is láthatjuk.
• Um EL Faroud hajót búvárkodási célból süllyesztették el, miután egy robbanást követően a hajó szinte kettétört és 9 ember vesztette el az életét.
• Karwela és Cominoland: 2006 augusztusában süllyedt el a 2 komphajó.
• P29 üzemanyagot szállító hajó: mesterségesen süllyesztették el 36 méterre Málta partjaitól.