Málta közlekedés

Málta közlekedés

Máltának (már) nincs vasúthálózata, helyette a jól működő busz szolgáltatást lehet igénybe venni.

Majdnem az összes busz kezdő- és végpontja Valetta városa, így ha nem Sliema, St Julian, vagy Paceville-ben van a szállásod, ha nem egy picit messzebb a szigeten, akkor eléggé zűrös lehet a közlekedés a buszokkal. Erre nyújthatnak vigaszt számodra az autó bérlési lehetőségek. Figyelve az árakat itt se drágább, mint más tengerparti üdülőhelyen. Tehát olyan 10-12 ezer forintért/nap lehetőséged van családi autót bérelni.

Buszok: Málta “öreges” buszai, már maguk történelmi látványosságok, hiszen megközelítőleg 50 évesek. A legtöbbjük nem igazán kényelmes, viszont nagyon olcsó. A legolcsóbb fuvar 47 cent, míg egy hosszabb út 1,3 euró környékén van. Lehetőséged van 1,3,5,7, napos bérletet is venni a buszokhoz, ha gyakran szeretnéd használni ezt a fajta szolgáltatást. A buszon a vezetőtől igényelheted ezeket a bérleteket. Kora reggeltől késő estig, talán 10 óráig közlekednek(10 óra után csak a népszerűbb részeken közlekednek a járatok, mint Paceville).

Taxi: Málta fehér taxijait már az utcán is felismerheted, de figyelmeztetlek nem olcsó mulatság. Próbálj meg lefaragni az árból, hogy rábeszéled a sofőrt egy számodra kedvezőbb ajánlatra és bizonyosodj meg róla, hogy a mérőóra is pörög. Hasonló a probléma, mint Cipruson, ahol szintén nem szeretik a taxisok használni a mérőórát. A fekete taxik olcsóbbak, de előre kell foglalnod (+356 2137 4141). Azért olcsóbb a fekete taxi, mint a fehér, mert ezeket a taxikat előre kell foglalnod közvetítő cégeknél és fix árral dolgoznak, míg a fehérek rámondásra dobálják az árakat, sőt a mérőóra nem használata is érdekes számokat jelenthet.

Jó tudni: A repülőtéren és a kikötőnél is vannak taxi jegyirodák, fülkék. Itt kell vásárolnod magadnak jegyet a taxihoz. Ezek a jegyárak fixek és célállomástól/távolságtól függően változnak az árak(10-30 euró). A taxi szolgáltatás 24/7-es és nem kell előre lefoglalnod. A repülőtérnél a vásárolt jegyet leadod a taxisnak(ahogy kimész balra található a taxi parkoló, tehát még a szemben található autós parkolóig se kell elmenned). Az árakat a reptérhez itt tudod megtekinteni. A taxi jegy vásárlásakor és a taxiba való beszálláskor jó pár kamera veszi az eseményt, ezzel biztosítva mindkét fél védelmét.

Megközelítőleges időtartam a repülőtértől.
• Sliema / St Julians / Valletta területek =30 perc
• Szent Pál öböl / Xemxija / Rabat területek = perc
• Mellieha / Marfa / Cirkewwa területek = 60 perc
Kompok: Autókat is szállító kompjáratok a két nagy szigetet kötik össze. Ċirkewwa(Málta szigetének északi részén, egy kikötő város) és Mġarr(Gozo kikötő városa) közötti járatok 45 percenként indulnak és megközelítőleg fél óra alatt érnek át a másik szigetre.
Kishajók: Csak személyeket szállítanak Valetta környező városaiban(Birgu, Gżira, Kalkara, Senglea, Sliema ) lehetséges ez az utazási mód.