Málta látnivalók

Málta látnivalók

Málta egy népszerű földközi-tengeri úti cél, és már Valletta miatt is érdemes felkeresni. Fő látnivalója a Szent János-társkatedrális, és a Felső Barrakka kertek. Kihagyhatatlan középkori városai Vittoriosa, amely a Három Város egyike, valamint Mdina. Leghíresebb természeti látnivalói a Kék barlang, és a és a Kék lagúna. Málta gyönyörű azúrkék vízű strandjai kiválóak úszásra, sznorkelezésre, valamint különféle vízisportokra. A legjobb homokos strandokat a Golden Bay és a Mellieha-öböl kínálja, illetve Gozo szigete is remek strandokkal és látnivalókkal rendelkezik.

málta utazás

Málta legjobb látnivalók és programok

Málta híres erődített városairól, lenyűgöző tájairól és strandjairól. Ideális akár egy rövidebb kiruccanásra is, a nevezetes látnivalói akár pár nap alatt felfedezhetők. Jól megőrzött történelmi városaiban sétálva, olyan mintha pár évszázadot visszalépnénk az időben. Málta az év nagy részében – a tél kivételével – ideális a turisták számára. Még októberben is kellemes meleg az idő, és a tengerben is lehet fürödni is. Másrészt kisebb a tömeg, és kiváló a látnivalók és a strandok felfedezésére, vagy a szabadtéri tevékenységekhez.

Valletta Málta

Málta városai, települései

Valletta

Málta elegáns fővárosa Valletta, amely olyan kicsi, hogy egy-két óra alatt az egész város bejárható. Valletta lenyűgöző építészete a Máltai Lovagrendnek köszönhető, akik a 16. században egy fantasztikus várost alkottak meg. Két kikötő határolja, a Grand Harbour és a Marsamxett kikötő. Leghíresebb látnivalói a 16. Szent János-társkatedrális, és a lovagok egykori rezidenciája a Nagymesteri palota (Grand Master’s Palace & Armoury). A Felső Barrakka kertekből lenyűgöző a kilátás a Három Városra és a Grand Harbourra, amelyet erődített falak és ágyúk kereteznek.

Valetta kikötő - Grand Harbour

Három város – Vittoriosa (Birgu), Senglea (Isla), Cospicua (Bormla)

A Grand Harbourral szemben fekvő Három Város hosszú múltra tekint vissza. 1530-tól Birgu lett a főváros, és az épületeinek egy része Vallettáénál jóval régebbi. Az erődített városok további megerősítésének az volt célja, hogy megvédjék a fővárost és a kikötőt az oszmánok ellen. Sokak szerint Vittoriosa („Győztes”) a legszebb, fő látnivalói a Malta Maritime Museum, a Fort St Angelo, és Inkvizítor palotája (Inquisitor’s Palace). Legkönnyebben, és legolcsóbban a Vallettából induló kompokkal lehet Senglea kikötőjét megközelíteni, vagy hagyományos máltai vízitaxival (dghajsa), illetve busszal.

Vittoriosa

Gozo

Az északi részen található Gozo szigete népszerű egynapos kirándulásra, de sokszínű látnivalói és gyönyörű strandjai miatt sokan választják hosszabb-rövidebb tartózkodáshoz. Fő látnivalója Victoria (Rabat), amely egy erődített középkori város. Málta egyik legjelentősebb régészeti lelőhelye a Ggantija Temples szintén Gozóban található. Vallettából és Sliemából számtalan szervezett kirándulás indul, a kombinált túrák keretében a szomszédos lakatlan sziget Comino is megtekinthető.

gozo málta

Mdina

Az egykori fővárost Mdinát a csendes városként emlegetik, része az UNESCO Világörökségnek. Fő látnivalói a barokk stílusú katedrális (St Paul’s Chatedral), és a régi arisztokrata paloták például a Palazzo Falson, és a Palazzo Vilhelmina, amely a Nemzeti Természettudományi Múzeumnak ad otthont. A fallal körülvett városban lenyűgöző utcákat és homokkő épületeket láthatunk, főutcája alig 40m méter hosszú. Az Mdina-árokkert (Mdina’s ditch) az egykori erődítmény fontos része volt. Mdina népszerű a szigetekre nyíló pazar kilátásról is.

Mdina látnivalók

Rabat

Mdinát a látványos kapun és kőhídon elhagyva már Rabatban vagyunk, amely modernebb, és kevésbé turisztikai. Általában a városnéző kirándulások is ugyanazon a napon, egymást követően kínálják. Legnépszerűbb látnivalói a Szent Pál katakombák (St Paul’s Catacombs), amely egy római kori temetkezési helyszín, vagy a Szent Pál-barlang fölött álló 17. századi templom. A Domvs Romana múzeumban egy i.e. 1. századból származó római mozaik is látható.

Rabat Gozo

Mosta

Mosta városa a sziget belsejében található, nem messze Rabattól. Híres látnivalója az 1830-as években épült Mosta Dome (Rotunda), amely egy kör alakú hatoszlopos templom. Kupolájának átmérőjével a világ egyik legnagyobb kupolájának számít, és a sziget legtöbb helyéről is látható.

Mosta Málta

Málta természeti látnivalói

Kék barlang

A Blue Grotto barlangkomplexum az egyik legfelkapottabb látnivaló a szigeten. Málta déli partvidékén, Zurrieqtől 2 km távolságra található. Nevét a víz intenzív kék színéről kapta, a legjobb színárnyalatot reggel, mikor a nap besüt, vagy még kora délután előtt lehet megtapasztalni. Főszezonban igen zsúfolt, a környékről és Vallettából számtalan szervezett kirándulás indul, és megfelelő időjárási körülmények esetén a barlang belsejébe is be lehet hajóval menni.

Blue Grotto Málta

Kék Lagúna

A Blue Lagoon Cominóban található, amely egy apró sziget Málta és Gozo között. A fehér homokos part és a ragyogó türkizkék víz már önmagában is egyike a kötelező máltai látnivalóknak.

kék lagúna málta

Dingli sziklák

A Dingli Cliffs Málta legmagasabb pontja, a 250 m magas sziklákról drámai kilátás nyílik a Földközi-tengerre. A zord partvonal és a nyílt tenger látványa miatt népszerű úti cél, és csak egy rövid busz, vagy autóútra található a Kék barlangtól.

Dingli sziklák

Málta legjobb strandjai

Málta lenyűgöző tengerparti helyekkel és strandokkal rendelkezik, fontos azonban tudni, hogy például Vallettában, és a környező üdülőtelepülések (Sliema és St. Julian’s) közelében főként sziklás, vagy lebetonozott strandok találhatóak. A legtöbb öböl rendelkezik úszózónával, amelyet bóják határolnak.

Fond Ghadir

Sliemától a Balluta-öbölig egy hosszú sziklás partszakasz található. A Fond l-Ghadir egy kedvelt kékzászlós strand, hossza kicsivel több, mint 200 m, és közel 30 m széles. Érdekessége a sziklába vájt, négyzet alakú fürdőmedencék, a mélyedéseket tengeri só előállítására, és frissítő úszásra használták. A medencékbe létrákon, néhol lépcsőn lehet bemenni, mivel az előpartja sziklás, érdemes vízicipőt használni.

fond ghadir beach

Balluta Bay

A St. Julian’s-ban (San Giljan), a sétány mentén található Balluta Bay rendelkezik egy kis homokos stranddal. A sekély víz miatt kedvelt fürdőhely, ideális egy frissítő csobbanásra, de nyári hónapokban igen zsúfolt lehet.

balluta bay beach

Golden Bay

A sziklákkal körülvett Golden Bay egy gyönyörű strand Málta északnyugati részén. A nyugodt vízű öböl kedvelt a családos nyaralók körében, és könnyen megközelíthető még tömegközlekedéssel is. A széles, arany homokos strandon napernyők és napozóágyak bérelhetők.

golden bay beach malta

Perched Beach

A Szent Pál-öböl sziklás részén Bugibbában található Perched Beach egy mesterségesen kialakított homokos strand. Az ülő strand elnevezést a panorámás kilátást nyújtó magaslati elhelyezkedésének köszönheti.

perched beach malta

Mellieha Bay

A sekély vízű Mellieha-öböl (más néven Ghadira-öböl) szintén Málta északnyugati részén található. A festői falu egy családbarát strand felett egy sziklás kiemelkedésen található. Ez a leghosszabb strand a szigeten, családosoknak és úszásra ez a legjobb választás.

mellieha bay beach malta

St Peter’s Pool

A Szent Péter-medence egy erózió által kialakult természetes medence remek fürdőhely, és népszerű kiránduló program Máltán. A sziklák között megbújó medence az idilli falu Marsaxlokk közelében, Vallettától délre található. Marsaxlokk érdekes látnivalói a színes sárga, kék, zöld csíkos halászhajók.

St Peters Pool Málta

Málta attrakciói családosoknak

Máltai Nemzeti Akvárium

Az Akvárium (Malta National Aquarium) Málta északi részén, a Szent Pál-öbölben a Qawra földnyelven található. A tengeri csillag alakú épület öt zónája 200 féle tengeri fajnak ad otthont. A fő akváriumtartály a trópusi óceánok világát mutatja be, és egy 12 m hosszú víz alatti alagúton kell átsétálni, miközben az úszó cápákban és rájákban gyönyörködhetünk.

Malta National Aquarium

Popeye Village

A Popeye Village Málta északi részén Mellieha közelében található. A bájos szórakoztató falu az 1980-as években a Popeye film helyszínéül épült, ma a családosok legnépszerűbb programja. A díszlet 20 faépítményből áll, a helyszínen napozóterasz és strand is található.

popeye village

Ta’ Qali kézműves falu

Az Mdina és Rabat közelében az egykori RAF háborús repülőtéren található Ta’ Qali Craft Village egy kedvelt turisztikai látványosság mind a helyiek és a látogatók körében. A kézműves műhelyek az egykori félhengeres Nissen kunyhókban működnek. Olyan hagyományos tevékenységek tekinthetők meg, mint például a máltai csipkekészítés, üvegfúvás, kerámia, ezüst ékszerek és fémmunkák, vagy a bútorkészítés.

ta qali

Málta Trónok harca helyszínek

Málta a Trónok harca sorozat előtt viszonylag alulértékelt európai úti célnak számított, viszont a világhírű film óta a rajongók számára kötelező látnivaló. Például ismerős lehet az első évadból a Gozo-n található Azure Window sziklaboltív, amely Málta egyik legnépszerűbb látnivalója, de sajnos 2017-ben összeomlott. Az erődök közül például birgui Fort St. Angelo, vagy a Vallettától északra található Manoel-erőd. A rabati Szent Domokos kolostor, a San Anton palota és kertek, amely egy hivatalos elnöki rezidencia, valamint az mdinai kapu, és a Mesquita tér, amely egyik forgatási helyszíne volt a Király partraszállásának.

Azure Window Gozo

Málta őskori megalitikus helyszínei

Hypogeum

A Hal Saflieni Hypogeum Paolában található neolitikus kori komplexum. A három szintes föld alatti temető szintén része a Világörökségnek. Véletlenül fedezték fel az 1900-as évek elején. A lelőhelyen talált eredeti leletek jelentős részét Vallettában a Nemzeti Régészeti Múzeumban lehet megtekinteni.

hypogeum málta

Tipp

Mivel a Hypogeum óránként csak 10 látogatót fogad, ezért érdemes (akár 1-2 hónappal előre) online jegyet foglalni.

Tarxien-templomok

A Tarxien Temples a Hypogeum közelében található. A négy masszív kőtömbből álló építmények egymáshoz kapcsolódnak, és csak az 1910-es évek közepén fedezték fel.

tarxien temples málta

Hagar Qim és a Mnajdra templomok

A Hagar Qim templomok a déli parton egy zord sziklás dombtetőn találhatók, és csak az 1830-as években fedezték fel. A közvetlen közelében található a bronzkori komplexum a Mnajdra templomok, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Mindkét helyszín a Világörökség része, és a világ legrégebbi szabadon álló építményei sorolhatók.

hagar qim málta

Ghar Dalam-barlang és Múzeum

Birzebbuga Málta déli részén található település, amelynek híres látnivalója a 145 m hosszú Ghar Dalam-barlang. A mészkőbarlang azért jelentős, mert Máltán itt tárták fel először az emberi lakhatás első jeleit, például neandervölgyi fogakat, kerámia maradványokat, valamint a legalsó részben törpe elefántok, vízilovak, és madarak maradványait.

Ghar Dalam barlang

Vízisportok Máltán

St Paul’s Bay és a Salina Bay

A Szent Pál-öböl (San Pawl il-Bahar) ma népszerű turisztikai célpont az északi részen. Kedvelt kedvező árfekvésű szállásai, és az Akvárium miatt. A 3 km hosszú vízparti sétánya kiváló tengerparti panorámát kínál, és számtalan étterem, kávézó, és egy kaszinó is található. Az 1610-be épült Wignacourt- torony a sziget legrégebbi őrtornya, ma egy kis múzeumnak ad otthont. A legfelkapottabb tevékenységek közé tartoznak a hajóroncs búvárkodás, sznorkelezés, az üvegfenekű hajótúrák, a vízi ejtőernyőzés és a jet-skizés. A szomszédos Salina Bay is a vízisportok Mekkája, kiváló úszásra és szórakozató vízisportokra, wakeboardozásra, térddeszkázásra, vízi ejtőernyőzésre.

salina bay málta

Búvárkodás – HMS Southwold hajóroncs

Málta a búvárok paradicsoma, nemcsak Európa legtisztább vízével, és gazdag tengeri élővilággal büszkélkedhet, de egyes merülési helyeken érdekes történelmi roncsokat lehet felfedezni. Például jelentős a HMS Southwold hajóroncs, amely egy II. típusú brit Hunt romboló. A népszerű búvárhely a Marsaskala-öböl közelében, Vallettától délre található.

HMS Southwold hajóroncs búvárkodás

Közlekedés Máltán

A sziget hatékony buszösszeköttetéssel rendelkezik, amelynek a központja Vallettában, a városkapu közelében található. A buszpályaudvarról induló járatokkal a sziget bármelyik pontja bejárható, azonban a különböző helyszínekre közlekedő buszok általában nagyon zsúfoltak – ha megteltek, akkor meg sem állnak -. Gozót a Vallettából induló Gozo gyorskompokkal lehet a legkönnyebben elérni.

Gozo komp

Málta nyaralás

Málta szállás
Valletta szállás

Fotók forrása: Pixabay, Tripadvisor, Wikipedia, VisitGozo, VisitMalta